Oprichting

Op een donkere dag in het begin van 1995 zat er een lallend gezelschap te vergaderen in een van de obscure dranklokalen die Dronten rijk is. Dit gezelschap zou op deze 16e februari geschiedenis gaan schrijven. Onder de bezielende klanken van Corry K, André H, Koos A, Harry S, en andere legendes op het gebied van de vaderlandse levensliederen zouden zij een dispuut op gaan richten.

De naam was snel bedacht, doordat éénieder aanwezig een sterke band heeft met zijn Opa(‘s), en deze op welke manier dan ook relaties heeft met de Agrarische sector heeft. De Latijnse verbastering van Opa was Boer zou het worden. In USRA kringen inmiddels bekend als Avus Agricola Erat.

Dat het geen doorsnee gezelschap is mag inmiddels duidelijk zijn, de grote verscheidenheid waarmee de Avus-leden naar voren treden is er een die in USRA kringen opmerkelijk genoemd mag worden. Niet alleen de jaarlijks terugkerende DIES NATALIS die het dispuut organiseert, maar met name spontane acties zoals het legendarische schijt je rijk met Ratten (waar een van de deelnemende ratten jammerlijk het leven moest laten), Cabaret tijdens de verjaardag van de vereniging, of een spontane live act in “West End” tijdens de KMC (met de legendarische Ronaldo), geven dit gezelschap meerwaarde binnen de USRA (en verdaarbuiten).

Elk jaar vieren wij de verjaardag van OPA, de welbekende Dies Natalis. In 2005 bestond Avus 10 jaar en dit hebben we dan ook groots gevierd. ’s Middags was er een forum in de splinternieuwe Meerpaal in Dronten en ’s avonds was er een gigantisch aulafeest met 3 (!) bands, te weten; Diep Triest, Fragment en Van Bill. Door het eerste uur gratis bier aan te bieden, waren er al vroeg in de avond dronken personen te vinden. Aankomend jaar bestaat Avus al weer 19 jaar en we willen de verjaardag van Opa dan ook graag met jullie vieren in de Flevomanege. Dat het geen doorsnee gezelschap is, mag inmiddels duidelijk zijn, de grote verscheidenheid waarmee de Avus-leden naar voren treden is er een die in USRA kringen opmerkelijk genoemd mag worden.

De leden van Avus Agricola Erat zijn (bijna) altijd te vinden op de activiteiten die door de USRA of andere disputen worden georganiseerd, vooral sportieve uitdagingen gaan zij niet uit de weg. Dit heeft geresulteerd in een 2e plaats tijdens de USRA-tienkamp ’98, een tweetal overwinningen tijdens de spelletjes avond van mede dispuut Boa Constrictor, een 1e plaats tijdens de USRA Groupmatch in 2004 en een 3e plaats tijdens de Nationale Sportdag voor het welbekende Jeu de Boules. Ook legendarisch is het Avus Agricola Erat bowlingtournooi voor eerste jaars, dat elk jaar in de Trim-Inn wordt gehouden.

Voor zowel de schoolgaande en afgestudeerde leden wordt er ieder jaar iets georganiseerd, vaak is dit een weekendje uit, ergens in “den Nederlanden”, De Mega Fresia tour en een Hokersweekend aangedaan voor een stukje onvervalst Hollands vermaak. Het meest populaire stukje vermaak dat wordt georganiseerd voor Avusleden is toch wel het Oud-Hollandsch klootschieten in Elp.

Het Dispuut Avus Agricola Erat hoopt op nog vele drankrijke en melodieuze jaren.